Utstående öron

Indikation

Utstående öron är ett medfött tillstånd som är ofarligt, däremot kan det påverka självkänslan ju äldre man blir. Ytteröronplastik kan korrigera utstående öron och även förändra örats storlek och form. Avvikande utseende på öronen kan ibland påverka självkänslan negativt. Vid infällning eller korrektion blir öronen mindre iögonfallande.
Det yttre örat är inte helt färdigutvecklat förrän vid ca 6 års ålder. Därför är rekommendationen att undvika kirurgi innan man är 6 år och förutsättningen för att kunna genomgå ingreppet är att man ska klara av ingreppet i lokal bedövning. Man är vaken under operationen och har ingen känsel i operationsområdet. Tillsammans går vi igenom förutsättningar och vad som kan förväntas av resultatet.


Åtgärd

Ingreppet kallas öron tillbakasättning och görs via ett snitt bakom örat för att undvika synbara ärr på framsidan. Det är inte ovanligt att kirurgen överkorrigerar, eftersom man av erfarenhet vet att öronen vill glida ut något igen under de första månaderna efter operationen. Ingreppet kan förändra både formen och storleken av örat. Man använder sig av stygn i brosket för att hålla tillbaka öronen. Operationen tar ca 30 minuter per öra. Efter ett par timmar när effekten av lokalbedövningsmedlet går ur kan det börja göra ont i öronen och värken sitter som regel i 1-4 dygn. Värken hanteras med vanliga smärtstillande läkemedel, panodil och ipren brukar fungera bra. Efter operationen vilar du en kort stund på kliniken. Du blir bandagerad runt huvudet och ska ha på bandaget i drygt en veckas tid. Trycket mot öronen kan ge obehag och lite smärta, men lindras enkelt med värktabletter. Du får inte lov att tvätta håret under första veckan och om natten rekommenderar vi dig att ligga högt med huvudet, t.ex. sova med en extra kudde. Återbesök sker efter cirka en vecka, då kontrollerar vi så att allt är bra och byter förband till ett lättare pannband. Pannbandet bör sedan bäras i minst 8 veckor, 4 veckor dygnet runt, och därefter 4 veckor antingen dag eller natt, ni väljer.
För att minimera risken för breda ärr och missprydande ärr rekommenderar vi tejpning av ärren under 3-6 månader.

Att tänka på

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk för exempelvis infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just ytteröronplastik:
— Missprydande ärr kan uppkomma bakom örat även om det vanligaste är att ärret läker fint. Missprydande ärr kan oftast åtgärdas.
— Deformiteter, som så kallat blomkålsöra kan uppkomma och det är därför viktigt att du kommer till kontrollerna så att tidiga åtgärder kan sättas in.
— Känselförändringar är oftast övergående men kan leda till okänslighet för kyla.