Ögonlocksplastik (blefaroplastik)

Indikation

Vid stigande ålder förändras hudens vävnad, inklusive övre och undre ögonlock. På övre ögonlock förklarar det av sämre elasticitet i vävnaderna vilket gör att hudöverskottet tynger ner ögat. Ögonen ser sömniga ut och vid vissa tillfällen kan det även påverka synfältet. De övre ögonlocken kan också tyngas ner av tilltagande överskottshud i pannan, vilket ger en sänkning av ögonbrynen och ögonen ser mindre ut.
Individer som besväras av överskottshud på övre ögonlock kan få väldigt fina resultat med hjälp av kirurgi, av så kallad övre ögonlocksplastik. Ögonlocksplastik kan också utföras när muskulaturen som håller tillbaka fettvävnad bakom ögat försvagas och ger en synlig försämring under ögonen som leder till rynkor och trötthetspåsar.
Operationer av ögonlock genomförs även på yngre patienter. Då brukar det handla om att åtgärda ett trött och svullet utseende som kan bero på arvsanlag.

Åtgärd
Vid en noggrann konsultation med vår plastikkirurg går vi igenom vad du önskar och hur vi tror att det bästa resultatet kan uppnås hos dig. Vi svarar på alla dina frågor och (kan även visa bilder på tidigare operationsresultat).  
Operationen tar cirka en timme och du kan gå hem och vila redan samma dag. Svullnad och blåmärken kan uppstå och förbättras de första dagarna och sedan successivt under de närmaste två till tre veckorna. Du får inte köra bil direkt efter operationen och vi rekommenderar lugna promenader som mesta aktivitet ett par veckor efter operation. De flesta väljer att stanna hemma från arbetet mellan en och två veckor, men det går oftast bra att arbeta hemifrån redan efter några dagar. Vid fysiskt arbete rekommenderas vila hemma i minst två veckor. Mot smärta kan Alvedon 1 gram rekommenderas. Dosering enligt förpackning. Vanligen syr vi huden i två lager. Ett under huden där stygnen inte behöver tas bort och ett ytligare där stygnen behöver tas bort efter 7-10 dagar. Detta kan vi hjälpa er med hos vår sköterskemottagning och återbesöket planeras enligt särskild överenskommelse. Såret brukar vi tejpa med steristrips och tejpen får sitta tills planerat återbesök och borttagning av stygn.

Resultat

Det förväntade resultatet efter en ögonlocksplastik är att man blir av med överskottshuden och ”påsarna” som tynger ner ögat eller påverkar synfältet. I sällsynta fall kan fler än en operation behövas för att bli av med allt överskott. Tillsammans går vi igenom förutsättningar och vad för resultat som kan förväntas.

Att tänka på 
Alla kirurgiska ingrepp medför en risk för exempelvis infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just ögonlocksplastik som är bland annat missprydande ärr.
Generella komplikationer som kan uppstå efter en ögonlocksplastik är t.ex. blödning då man bör söka vederbörande kirurg eller en akut mottagning om vederbörande kirurg inte kan nås. Det är viktigt att man söker vård vid blödning eftersom detta kan orsaka en tryckstegring runt och bakom ögat och behöver oftast åtgärdas omgående. Sårläkningsbekymmer i form av att såret spricker upp eller att en infektion (feber, rodnad, ökad svullnad och smärta) uppstår kan uppkomma och bör då hanteras relativt omgående.